Cafeneaua fetelor

Dezvoltarea personala: trend sau necesitate?

Dezvoltarea personala: trend sau necesitate?

Dezvoltarea personala a devenit, si in tara noastra, unul dintre cele mai discutate subiecte din ultima vreme. Companiile ofera din ce in ce mai multe traininguri si facilitati in aceasta arie, iar stirile prezinta cu entuziasm succesele sau curiozitatile industriei.

Daca la nivel local, piata de dezvoltare personala ruleaza cateva milioane de euro, potrivit unor informatii publicate in Ziarul Financiar, la nivel global aceasta industrie se bucura de o mult mai mare amploare.

Sa fie, insa, dezvoltarea personala doar un trend sau chiar o necesitate?

Raspunsul meu il vei afla in curand 🙂 Pana atunci, permite-mi sa iti povestesc putin despre mine.

Sunt o persoana care a iubit dintotdeauna cartile. Si careia mereu i-a placut sa invete: detinatoarea premiului I din prima clasa si pana la final de liceu, prima pe lista rezultatelor de la bac si bursiera in facultate. Insa multe din toate acestea le-am facut cumva…mecanic. Lasandu-ma purtata si de val si nefiind, neaparat, atenta la dorintele sufletului meu. Dar cine stia la vremea respectiva ca sufletul ar putea avea dorinte diferite fata de cele ce veneau din cap? : ))

 

In cadrul unui exercitiu dintr-un training pe care l-am parcurs recent am avut de segmentat viata noastra in 3 etape. Am privit aceste etape din perspectiva evolutiei mele, atat pe plan personal, cat si pe plan profesional. Impartasesc cu tine rezultatul acestui exercitiu si te invit sa iti rezervi cateva minute ca sa il “rezolvi” si tu.

Prima etapa am numit-o NESTIINTA. Pentru ca, asa cum spuneam in paragraful anterior, nici macar nu stiam ca ar putea fi si altfel. Urmam valul social, faceam ceea ce “trebuia” facut, ma scufundam, practic, in rutina si monotonie. MĂ©tro, boulot, dodo, cum scria in manualul de limba franceza… Insa ceva din mine imi spunea ca poate fi si altfel si parca ma impingea sa cunosc tot mai multe optiuni.

 

Asa am facut trecerea spre cea de-a doua etapa: HAOSUL. Aici ar fi multe de povestit. Prea multe pentru un articol, suficiente poate pentru o carte (vine si ea, la vremea potrivita:) ).

Haosul s-a manifestat in viata mea atat la interior, cat si la exterior. De la relatii conflictuale, la o stare continua de frustrare si nemultumire, am “gustat” din toate. Insa in acest haos incepeam sa intrezaresc lumina. Si primul training care mi-a luminat calea cu adevarat a fost cel de acreditare ca formator, in cadrul caruia am descoperit si notiunea de NLP (programarea neuro-lingvistica). Si de acolo deschisa-i calea… Asta se intampla la inceputul lui 2016, iar la final de an imi faceam cadou demisia.

 

Din 2017 a inceput a treia etapa, TREZIREA. O trezire dureroasa, pe alocuri, insa o trezire atat de frumoasa…Acesta a fost momentul in care am inceput cu adevarat dezvoltarea personala constienta. Am participat la numeroase traininguri si programe, am lucrat sesiuni de coaching si terapie, am urmat cursuri de antreprenoriat, public speaking, stilism vestimentar si multe altele menite sa imi aduca informatiile de care aveam nevoie. De care avea nevoie rationalul din mine, insa de care avea nevoie si sufletul meu.

DATORITA tuturor acestor informatii si intregului proces pe care l-am travesat, si de care ma bucur in continuare, ma pot expune azi in fata ta cu incredere, curaj, vorbind cu pasiune despre munca mea si despre oamenii minunati pe care am sansa sa ii intalnesc: in cadrul emisiunii pe care o realizez, la evenimentele la care particip sau chiar in vacanta. Pentru ca acum “antenele” mele sunt deschise si pregatite sa receptioneze mesajele de calitate in orice context ma regasesc.

Dezvoltarea personala: trend sau necesitate?

Mai are sens sa iti raspund? Categoric, eu vad dezvoltarea personala ca pe o necesitate. Cred atat de mult in aceasta idee, incat mi se pare chiar nedrept sa stam asa, pasivi, asteptand sa treaca viata pe langa noi. Azi, cand avem atat de multe mijloace de informare si de crestere, pe toate planurile? Azi, cand atat de multa informatie este disponibila gratuit? Azi, cand vedem zilnic consecintele lipsei de educatie si ne izbim de neputinta in a face ceva pentru semenii nostri mai putin norocosi?

Categoric, e o necesitate. Caci doar fiind noi mai bine, cu noi insine, in primul rand, putem aveam CU ADEVARAT capacitatea de a oferi mai bine si mai frumos si celor din jur.

Cum vad eu dezvoltarea personala? Ca o acumulare de informatii pe orizontala, gustand din tot ce poti, atat cat poti: pornind de la o carte, un film valoros, o discutie interesanta, un podcast, un training, coaching, mentorat…posibilitatile sunt infinite.

Acumularea de informatii pe verticala coincide, din punctul meu de vedere, cu specializarea. Adica urmezi un curs, si inca unul, si inca unul, pe aceeasi tema.

Insa, inainte de perfectionarea pe un anumit domeniu, noi avem nevoie sa ne deschidem ochii, mintea si inima, sa ne largim orizonturile si sa cautam continuu o cale spre mai bine, manifestand constant recunostinta pentru tot ceea ce avem deja.

 

Tot ceea ce investim in dezvoltarea noastra reprezinta un omagiu adus stramosilor nostri, un act de iubire si respect fata de noi insene si o piatra de temelie pentru generatiile urmatoare.

 

Tu cum vezi dezvoltarea personala: ca pe un trend ori ca pe o necesitate?

Distribuie: