*** Articol publicat pe psychologies.ro ***
O minte performantă are nevoie de momentele ei de tihnă! O minte agitată, alimentată continuu de gânduri, planuri, idei, te conduce destul de ușor către stres, oboseală, anxietate…
Îți mărturisesc, eu am făcut parte, mai degrabă, din cea de-a doua categorie. Cu ajutorul meditației, însă, am reușit să integrez în rutina mea zilnică momentele de conectare cu interiorul meu emoțional (nu doar cu cel intelectual), momentele de repaos, momentele de orientare intenționată către “plus”.
Deși practica meditației are rădăcini străvechi, ce datează de mii de ani, abia în ultima decadă popularitatea acesteia a cunoscut, cu adevărat, o expansiune globală, devenind obiect de studiu inclusiv pentru cercetările științifice.
Însă, din fericire, pentru a resimți din plin beneficiile meditației, nu trebuie să fii nici om de știință, nici să te fi născut în India sau în alte regiuni în care această practică se bucură deja de un loc bine definit în cultura socială.
Așadar, dacă nu ești încă familiarizată cu minunata practică a meditației, iți voi împărtăși în continuare un top al celor mai relevante beneficii pe care eu le-am resimțit din plin.
Beneficiile meditației
Dacă încă te întrebi “De ce să meditez?” sau “De ce aș aloca timp pentru încă o activitate zilnică?”, iată 5 dintre cele mai importante beneficii de care te poți bucura cu ajutorul meditației:
✔️îți calmezi mintea și, pe măsură ce practici, atingi tot mai ușor starea de relaxare
✔️îți pui ordine în gânduri. Cu toate că tu parcurgi o meditație ghidată pe o anumită temă, în interiorul tău se asează gânduri , aparent, fără nicio legătură, dar din cauza cărora te frământai, poate, de mai multă vreme
✔️amplifici fluxul ideilor valoroase. În urma sau în timpul meditațiilor, datorită conectării cu fluxul energetic al Universului, accesăm cele mai frumoase și valoroase idei, fie ele de ordin personal sau profesional
✔️îți muți direcția gândurilor, de la minus la plus. Asta înseamnă că, în mod intenționat, cu ajutorul meditației, înveți să iți canalizezi energia spre gândurile frumoase, pozitive, lăsând tot mai des la o parte gândurile și emoțiile negative
✔️îți amplifici încrederea de sine. Pe măsură ce te conectezi tot mai mult la puterea ta interioară și la resursele cu care ai fost înzestrată, începi să iți conștientizezi măreția și găsești puterea de a pune în practică idei și proiecte la care altă dată nici nu visai
Când și cum medităm?
Dacă iți imaginezi că meditația poate fi practicată doar pe o plajă din Bali, ei, bine, află că aceasta este doar una dintre nenumăratele posibilități : )
Desigur, un peisaj idilic și o atmosferă relaxantă te ajută să te detașezi și să intri în starea de flux. Însă, rolul meditației este tocmai acela de a te ajuta AICI și ACUM. Adică AICI, în orașul în care locuiești, în traficul aglomerat, în multitudinea de taskuri zilnice, și ACUM, adică în realitatea ta personală și profesională, fie că ești mamă, antreprenor, angajat în corporație, liber profesionist, căsătorită sau divorțată și lista poate continua…
Rolul meditației este acela de a-ți oferi suport și resursă pentru reîncărcarea bateriilor energetice fix în realitatea ta actuală, tocmai cu scopul de a te ajuta să iți faci viață mai ușoară și mai frumoasă.
Integrarea meditației în rutina zilnică presupune, totuși, o doză de voință și de disciplină. E nevoie ca tu să decizi să aloci zilnic măcar 10, 20, 30 de minute din programul tău pentru această practică, în locul altor activități, mai mult sau mai puțin valoroase.
Poți practica meditația în orice colț al casei, unde ai parte de puțină liniște, la orice oră din zi și din noapte. Desigur, dacă ai posibilitatea, ideal ar fi să iți amenajezi un spațiu special cu scopul acestei practici. În acest fel, spațiul respectiv va funcționa ca o ancoră pentru tine, simpla sa accesare ajutându-te să intri în starea meditativă.
Integrează și tu practica meditației în rutina ta zilnică și dă-ți voie să te bucuri de beneficiile ei! Dă-ți voie să ieși din tiparul tău zilnic obișnuit, dă-ți voie să iți oferi susținere psihică și emoțională. Dă-ți voie să strălucești! MERIȚI!
*** Articol publicat pe psychologies.ro ***
https://www.psychologies.ro/echilibru-interior/de-ce-sa-meditam-2203515